ابتکار عمل بخش خصوصی در ایران قوت می‌گیرد
آماده برای آینده

اگرچه تمامی رؤیاهای رونق اقتصادی در ایران به نتیجه نرسیده است، اما کشور هنوز پیشرفت‌هایی پویا را پیش‌رو دارد که آیندۀ خوبی را نیز به همراه خواهد داشت. اخیراً Christian Doepgen از مجلۀ «ITJ» مصاحبه‌ای با یوسف شرکتی، مدیرعامل شرکت TransInvest، و پرویز گلابی، مدیرعامل شرکت ترابری بین‌المللی پرس (گروه PTB)، دربارۀ پروژه‌های زیربنایی و سایر فرصت‌های تجاری، کرده است که در ادامه آن را با هم می‌خوانیم:

در چند ماه گذشته به دلیل لغو بسیاری از تحریم‌ها علیه کشور و فروکش‌کردن حرکات تحریک‌آمیز در کسب‌وکار ایران، تنش‌ها درحال کاهش است. چه انتظاراتی از تجارت جدید پیش‌رو دارید؟

به اعتقاد ما این پیشرفت سرعت چشمگیری نخواهد داشت، اما در کل چشم‌انداز کسب‌وکار با ایران خیلی‌خوب است؛ به‌عنوان مثال، ما انتظار داریم در میان دیگر تحولات تجاری شرکت‌های چندملیتی نیز برای ایجاد فروشگاه در کشور اقدام کنند.

یکی از مشکلات اساسی موانع موجود در زمینۀ نقل‌وانتقال پول است که باعث شده بانک‌ها با احتیاط بیشتری رفتار کنند؛ به عنوان مثال؛ بانک - BNP Paribas، در سال 2015، مبلغ 8.9 میلیارد دلار جریمه شد. رویکرد شما در مواجهه با این مهم چگونه است؟

بانک های بین المللی در حال شروع به بازگشت به ایران هستند. برای مثال Commerzbank اعلام کرده است که قصد دارد فعالیت هایی را در این زمینه انجام دهد. با این وجود، از نقاط قوت گروه ما در اختیار داشتن بانک Alpinum در لیختن اشتاین است. ما هم اکنون در حال ایجاد ظرفیت جهت تامین مالی تجارت به و از ایران هستیم که نه تنها برای فعالیت های شرکت مفید خواهد بود، بلکه همچنین برای صادرات کسب و کار نیز سودمند است.

گفته می‌شود 80 درصد از صنعت حمل‌و‌نقل ایران در اختیار نهادهای دولتی است. این موضوع چه تأثیری بر فعالیت شما به‌عنوان یک شرکت خصوصی دارد؟

این تأثیر بسیار سازنده و مثبت است. ما از همکاری با دولت خرسندیم و اخیراً نیز اثرات مثبت این اعتماد را در فضای کسب‌وکار شرکت‌های خصوصی لجستیک تجربه کرده‌ایم.

لطفاً کمی برای ما دربارۀ آخرین دستاورد‌ها و پروژه‌های خود بگویید.

بله، چند هفته پیش، موفق شدیم در مناقصۀ ساخت مرکز لجستیکی منطقه در آپرین پیروز شویم. شرکت ما موفق به اخذ امتیاز راه‌اندازی این تأسیسات در خطوط ریلی به وسعت 55 هکتار واقع در بیست کیلومتری جنوب‌غربی تهران شده است. فاز ساخت آن سه سال به طول انجامیده است و 22 سال مورد بهره‌برداری ما خواهد بود. ما برای سرمایه‌گذاری 2.5 میلیون دلاری مشترک در این زمینه آماده هستیم.

این پروژه بسیار بزرگ است. اهمیت کلی ترمینال ریلی جدید چیست؟

زیرساخت‌های کشور به‌نحوی است که منطقۀ اطراف پایتخت تهران بیشترین میزان ترافیک را جذب می‌کند. برآوردها تعداد قطارهای باری را، به و از تهران بزرگ، تا شصت دستگاه در روز نشان می‌دهد.
اهمیت مرکز نیز بر اساس شبکه راه‌آهن موجود است که باید به‌طور گسترده توسعه یابد. ایران در حال حاضر دارای شبکه راه‌آهن به‌طول تقریباً یازده هزار کیلومتر است که 1800 کیلومتر از آن دو مسیره است. این شبکه 9، 500 کیلومتر دیگر نیز گسترش خواهد یافت. پیوندهای جدید به شبکه راه‌آهن عراق از طریق شهر مرزی شلمچه و شبکه‌های ریلی افغان از طریق خاف و سنگان در‌ دست بررسی است.

برنامه های شما برای آپرین چیست؟

فاز ساخت‌وساز آن به مدت سه سال به طول خواهد انجامید و ما این مرکز را برای مدت 22 سال مورد بهره‌برداری قرار خواهیم داد. این تأسیسات در ابتدا قادر به ادارۀ 400 هزار TEU در سال و مهم‌ترین مرکز حمل‌ونقل ریلی در تهران بزرگ خواهد بود. تقریباً پنجاه درصد از واردات کشور در این منطقه مصرف یا توزیع می‌شود.

در ماه مارس اولین قطار جادۀ جدید ابریشم از چین به تهران رسید. به نظر شما اهمیت عملیات راه‌آهن در ایران چقدر است؟

در کشور پتانسیل بالایی برای راه‌آهن وجود دارد. اولین قطار آزمایشی از ایوو طی سیزده روز به تهران رسید. در صورت اداره همکاری، این قطار قادر خواهد بود از طریق Aprin هدایت شود. یکی از خدمات ما حمل‌ونقل ریلی از بندرعباس به تهران است که، با توجه به همکاری خوب ما با مقامات گمرکی، می‌توانیم طی سه روز این فاصله را طی کنیم. علاوه بر این، قیمت این روش شصت درصد به‌صرفه‌تر از حمل‌ونقل جاده‌ای است. لغو اکثر تحریم‌ها فرصت‌های جدیدی را در بندرعباس، بزرگترین بندر ایران، ایجاد کرده است. قصد ما بر این است که از این فرصت‌های جدید به بهترین نحو استفاده کنیم، به همین دلیل درخواست خود مبنی‌بر تأیید افزایش میزان زیرساخت‌های شرکت تا یک چهارم (معادل 110 هزار مترمربع) در بندرعباس را به ادارۀ بنادر و دریانوردی تقدیم کرده‌ایم. فاز جدید به تسهیلات حمل‌ونقل و انبارداری اختصاص داده شده است.

چگونه می‌شود در زمینۀ بهره‌برداری و استفاده از ظرفیت آن مطمئن شد؟

ما طبق هماهنگی با مشتریان خود عمل می‌کنیم. سرمایه‌گذاران خارجی در حال ساخت سه کارخانه کود شیمیایی در ازبکستان و ترکمنستان با ظرفیت سالانه تولید حدود دو میلیون تن هستند. حدود 75 درصد از محصول دو شرکت ازبک و شرکت ترکمن برای صادرات به آسیا و آفریقا اختصاص دارد. مدیریت نیازهای لجستیک چنین فعالیت‌هایی با ما خواهد بود.

آیا چنین روابطی نشان‌دهندۀ گرایش بین‌المللی است؟

بله، بر این باور هستیم. شرکت‌هایی مانند Nestle در حال تولید در ایران هستند؛ دیگران نیز از این روند پیروی خواهندکرد. به عنوان مثال، چشم‌انداز کسب‌وکار صادرات محصولات پتروشیمی و مواد معدنی بسیار خوب است. در سال 2014 صادرات سنگ آهن به تنهایی هجده میلیون تن ثبت شده است. اطمینان داریم که این میزان‌‌ها با افزایش قیمت‌های بازارجهانی دوباره افزایش خواهد یافت.

سهم شما از محمولات ترانزیت از ایران چقدر است؟

تخمین می‌زنیم که ترانزیت حدود 45 درصد از حجم ترافیک ما را تشکیل می‌دهد. هفتاد درصد از این میزان ترانزیت فله از کشورهای مشترک‌المنافع و سی درصد ترانزیت محمولات کانتینری به آن مقاصد است.

چگونه اطمینان حاصل می‌کنید که همواره به میزان این رشد، نیروی متخصص نیز در اختیار خواهید داشت؟

زیرا ما از تجربۀ خوبی در زمینۀ آموزش درون سازمانی برخوردار هستیم و همچنین از دوره‌های آموزشی فیاتا بسیار رضایتمندیم. امروزه بسیاری از کارکنان سابق ما در موقعیت‌های مدیریتی و کلیدی در سایر شرکت ‌های ایران مشغول به کار هستند

منبع:  https://www.transportjournal.com/en/home/service-centre/artikeldetail/ready-for-the-future.html